CHDK Yüklemek

Fotoğraf makinenize CHDK yüklemek oldukça basit bir işlemdir. Önceki yazıda belirttiğim gibi, riskli bir yöntem değildir ama risk tamamen size aittir. Sorumluluk kabul etmiyorum. Adım adım gidelim. Öncelikle Download sayfasında sizin kamera modeliniz için CHDK sürümü bulunup bulunmadığını kontrol edin. Yaklaşık tüm kompakt Canon modelleri için CHDK sürümü mevcuttur. Complete ve Small olmak üzere 2 sütun görüyorsunuz. Complete’de tüm özellikler ve 22 dil dosyası içinde gelir. Small biraz kırpılmıştır. Complete olanını indirmenizi tavsiye ederim. Download sayfasından indirdiğiniz zip dosyasını açın. Daha önce kameranızdan formatladığınız SD kartınızı çıkartıp, kart okuyucu ile bilgisayarınıza bağlayın. Zip dosyasından çıkan klasörün içindeki tüm dosya ve klasörleri, SD kartınızın ana dizinine kopyalayın. Yani tüm dosya ve klasörler DCIM klasörü ile aynı dizinde olmalıdır. Bu kadar. CHDK’yı yüklediniz. Kullanmak için makinenizi Play modunda çalıştırın, yani fotoğraf önizleme modunda. Bu kısım çok önemli. Fotoğraf makinesi fotoğraf çekme modunda değil, fotoğrafları izleme modunda açılmalıdır. Açtıktan sonra Menu tuşuna basın ve en altta Firmware Update seçeneğini seçin. Çıkan pencereye tamam deyin, firmware sürümünüz böylece güncellenmiş oldu. Artık CHDK yazılımını kullanmaktasınız.

Fotoğraf makinenizi normal kapatıp açtığınızda orijinal firmware sürümünüz yüklenir, CHDK değil. CHDK’yı çalıştırmak için her seferinde yukarıdaki yolu izlemelisiniz. Yani makinenizi play modunda çalıştırıp firmware update yapmalısınız.

Eğer firmware güncellemesinin kalıcı olmasını istiyorsanız, bir kez firmware update yaptıktan sonra, fotoğraf çekme modunda ve CHDK menüleri aktif iken (Değilse Print tuşuna bir kez basın), Menu tuşuna basın. En alttaki Miscellaneous Stuff > Make Card Bootable… seçeneğini çalıştırın. Daha sonra SD kartınızı fotoğraf makinenizden çıkartıp kilidini Lock konumuna getirin. Tabi Make Card Bootable aşamasında SD kartınız Unlock, yani kilitsiz konumda olmalıdır. Artık fotoğraf makinenizi nasıl çalıştırırsanız çalıştırın CHDK her açılışta çalışacaktır.

Kategori : Yazılım 

Benzer Yazılar