İkinci El Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Edilecekler

Bu konuda çok fazla kaynak var. Ben de kendi tecrübelerimle bir toparlama yapayım istedim.

DIŞ GÖVDE

  • İkinci el makine alırken öncelikle gövdenin kozmetiğine bakarız. Kozmetikten makinenin düşüp düşmediği, hangi koşullarda kullanıldığı belli olur.
  • Kırık, çıkık dışında ufak çiziklerin bir önemi yok. Dslr gövdeler yapıları itibariyle sağlam makinelerdir.
  • Bu aşamada tuşların, mod tekerinin, ayar tekerinin de kontrolünü yapabilirsiniz. Özellikle deklanşörün hassasiyeti iyice kontrol edilmelidir.

NETLİK NOKTALARI

  • Daha sonra netlik noktalarının yanıp yanmadığı teker teker kontrol edilmeli.
  • Bu aynı zamanda ikinci el lens alacaksanız da mutlaka yapmanız gereken bir kontrol. Herhangi bir netlik noktasında netleme problemi var ise o gövdeyi veya lensi tercih etmemelisiniz.

LENS

  • Lens ile birlikte alacaksanız, lensin üzerinin çizik olup olmadığı, içinde kıl, tüy, mantar, kabarcık olup olmadığı arka ve ön kapakları açılıp ışığa tutularak gözle kontrol edilmelidir. Ufak tefek çizikler fotoğrafa çıkmaz ama yine de çiziksiz almak en iyisidir. Lens almak gövde almaktan çok daha hassas bir iştir, onun kontrolünü daha detaylı ve yanınızda tecrübeli biri ile yapmanız doğru olur. Ama kimse yoksa lensin de kozmetik durumuna, af motorunun çalışıp çalışmadığına ve zoom halkasının iki uca da sorunsuz, direnç göstermeden gitmesine dikkat edilmelidir. Bu son söylediğim özellikle önemlidir.

OPTİK VİZÖR

  • En önemli kontrol parametresi optik vizör ve algılayıcı temizliği kontrolüdür. Optik vizöre gözünüzle bakarak kir olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Daha iyi görebilmek için makinenizi Av (Diyafram öncelikli mod) moduna getirip, diyaframı minimuma getirip (Örneğin f22) net alan derinliği önizleme tuşuna basarak vizörden gökyüzüne ya da beyaz bir zemine bakın. Böylece vizördeki kirleri görebilirsiniz. Ama şunu unutmayın, vizörde gördüğünüz lekeler fotoğrafa düşmez. Sadece siz fotoğraf çekerken dikkatinizi dağıtırlar ve vizördeki yazıların okunmasını engelleyebilirler. Bu işlemden önce vizörün diyoptri ayarını yapmayı unutmayın. Yine de alacağınız makinede bu tarz kirler varsa satıcıdan temizlemesini ya da fiyat düşmesini isteyebilirsiniz. Çünkü ilerde bir temizlik gideriniz olacak.

ALGILAYICI

  • Daha önemlisi elbette makinenin algılayıcı temizliğini kontrol etmedir çünkü algılayıcı üzerindeki kirler fotoğrafa düşer. Bunun için de vizördekine benzer bir yöntem izliyoruz. Av modunda minimum diyaframda gökyüzünün ya da beyaz bir zeminin fotoğrafını çekiyoruz. Burada önemli olan tek ton ve açık bir renk olmasıdır. Birkaç fotoğraf çektikten sonra fotoğraflara makinenin lcd ekranından değil, bilgisayardan bakıyoruz. Lcd ekranda detayları görmemiz çok zordur, ikinci el dslr makine alırken mutlaka çektiğiniz örnek fotoğrafları bilgisayardan izlemelisiniz. Bunu yapmadan kesinlikle fotoğraf makinesi almayın. Minimum diyaframda çekilmiş gökyüzü fotoğrafına bilgisayarda bakarsanız, varsa algılayıcıda kir yuvarlak leke şeklinde gözükecektir. Eğer normal Auto modunda fotoğraf çekip bakarsanız bu kirleri net göremeyebilirsiniz ama olmadık yerlerde karşınıza çıkarlar. Minimum diyaframlı gökyüzü deneyi olabilecek en kötü senaryodur. Burada 1-2 tane minik leke gözüküyorsa çok büyük sorun yoktur. Algılayıcı ve optik vizörü temizletmek yarım saatlik ve yaklaşık 20tl’lik bir işlemdir. Hatta gerekli ekipmanları alıp siz bile evinizde yapabilirsiniz ama sensörü çizme olasılığınızdan ötürü uzmanına bırakmakta fayda vardır. Ayrıca siz temiz makine alsanız bile lens değiştirirken içeriye giren tozlardan ötürü zaman içinde sizin de sensörünüz kirlenecek ve arada bir temizletme ihtiyacı duyacaksınız. Yani algılayıcıda toz olması makineyi almaya engel değildir yalnız dükkandan alıyorsanız temizletip almanızda fayda vardır. Bir satıcıdan alıyorsanız da fiyat kırabilirsiniz.

Algılayıcı kontrolü de yaptıktan sonra, makinenin fotoğrafları temiz, kozmetik sıkıntısı yok, flaş düzgün patlıyor, af noktalarında sıkıntı yok, af motorunda sıkıntı yok ise gövde gönül rahatlığı ile alınabilir. Eğer çevrenizde Dslr sahibi biri varsa satın almaya onunla birlikte gitmeniz faydalı olur. Yoksa da dslr satın almadan önce birkaç saat bile olsa dslr kurcalamış olmak, dslr makineyle haşır neşir olmak satın alırken daha güvenli olmanızı sağlar. Bunun için yine imkanınız yoksa günlük fotoğraf makinesi kiralayabilir en olmadı büyük mağazalardaki teşhir ürünlerini mıncıklayabilirsiniz. Hali hazırda mesela af noktaları ne demek bilmeyenler için bu dediklerim. Biliyorsanız zaten sorun yok, kendi kendinize bu işi yapabilirsiniz.

Kategori : Konu Dışı 

Benzer Yazılar