Revell 1/390 Boeing 747-200 Plastik Maket

Merhaba. Bugünkü maketimiz Revell’in jumbo jeti, Boeing 747-200 Air Canada modeli. Maketin ölçeği 1/390, zorluk seviyesi Revell’in 1-5 aralığına göre 3. Fiyatı 15 tl civarında, bitmiş halinin kanat genişliği 156 mm, uzunluğu 183 mm. 60 adet parçadan oluşuyor, küçük, yapımı kolay ve zevkli, ucuz bir maket ile karşınızdayım.

Maketten bahsedecek olursam, Boeing 747-200 bugün gökyüzünde görebileceğiniz bir uçak değil, yapımı 1966 yılına dayanıyor, ilk teslimi KLM firmasına 1969 yılında. Son teslimi ise 1990 yılında. Kullanıldığı yıllarda en büyük jet konumunda, 442 koltuk kapasitesine sahip. Okyanus aşırı uçabiliyor, 9100 km menzili var. Daha önce dediğim gibi benim modelim Air Canada firmasının modeli. Tam olarak şu linkteki maket. Bir de KLM firmasının farklı bir ölçekteki Boeing 747-200 maketini gördüm rafta, ben Air Canada’yı tercih ettim.

Gelelim maket detayına. Bu benim ilk jumbo jet maketimdi, inanılmaz keyif aldım. Bir kere çok hızlı bitirdim, parça sayısı az ve uğraştırıcı değil. Maket kalitesi eh işte, fiyatına göre fena değil ama çok kaliteli bir kalıp da değil. Rengi beyaz olduğu için gövdeyi boyamaya gerek yok ben yine de bir kat beyaz boya attım, belli olmuyor. Jet motorlarının içini ve tekerlekli yapacaksanız tekerlerlerini siyaha boyamanız gerekiyor, onun dışında boyaya ihtiyaç duymuyorsunuz. Yalnızca siyah boya ile tüm maketi yapabilirsiniz. Kutunun içinde kuyruk kısmını da yeşile boyamanız gerektiği yazıyor ama zaten içinden çıkan stickerlar yeşil ve üzerini kapatıyor, kuyruk kısmını boyamaya gerek olmuyor.Maket bu bakımdan da elverişli. Hatta diyebilirim ki ilk defa maket yapacak biri için harika bir başlangıç maketi, boya sayısı az, parça sayısı az, parçalar yeterince büyük. Uğraştırıcı değil ve zevkli. Birkaç saatte maketi bitirebiliyorsunuz. (ilk defa maket yapacaklar şu yazıyı okuyabilirler : Maket Dünyasına Giriş)

Maketi iki şekilde tamamlayabiliyorsunuz, tekerlekleri üzerinde duran ya da havada yükselir şekilde konsolu üzerinde duran. Ben konsol üzerindeki versiyonunu tercih ettim zira tekerlekler ile uğraşmak hayli uğraştırıcı. Dolayısıyla uçağın alt gövdesinin küçük kapama parçaları var, onlar da yerine yerli yerine oturunca dümdüz, stabil bir maket elde ediyorsunuz.

Maketi yapmaya gövde ile başlıyoruz, daha sonra ön ve arka kanat parçalarını birleştiriyoruz ama kanatları gövdeye montelemiyoruz. Çünkü öncelikle stickerları yapıştırmamız gerekiyor, kanatları en son gövdeye takabiliriz, Kanatları gövdeye monteledikten sonra stickerları yapıştırmak epey zor olacaktır. Kanat parçalarını birleştirip bir kenarda bekletin, stickerların nasıl uygulandığını aşağıda anlattım. Tüm bu aşamada boya kullanmamızı gerektirecek bir durum yok. Ön saydam camı çok dikkatli yerine yerleştirmemiz gerekiyor zira içine kaçması durumunda gövdeyi ayırmamız gerekir, çok fazla ittirmeden ve boyanın mümkün mertebe gövdeye ve cama bulaşmasına engel olarak montajını gerçekleştiriyoruz. Resimlerde görülebileceği üzere ben bunu pek başaramadım.

Daha sonra maketin en can sıkıcı kısmı olan motorlar geliyor. Motorlar 3 parçadan oluşuyorlar, sağ ve sol gövde bölümleri ve içine giren yuvarlak kanat. Kanadı ve motorların içini siyaha boyuyoruz, bunu yapıştırma işlemini yapmadan önce gerçekleştirmemiz gerekiyor. Parçalar çok ufak olduğundan boyaması ciddi sorun oluyor. Boyalı parçaları yapıştırmak için maket yapıştırıcısı değil japon yapıştırıcısı kullanmamız gerekiyor. Toplamda 4 adet motor var, hepsini bitirdikten sonra kanadın altına yapıştırma işlemini gerçekleştiriyoruz.

Geriye kaldı sticker ve konsol işlemi. Siz tekerlekleri üzerinde durmasını isterseniz oradan devam edebilirsiniz tabi. Sticker işlemini de şu şekilde anlatayım çünkü içerisindeki yönergeleri okuyarak uygulamak epey zor. Bilmeyenler içinden çıkan stickerları uygulamakta zorlanabilir. Bir kere stickerları ikiye ayırmakla uğraşmayın çünkü bildiğimiz anlamda yapışkanlı sticker değiller, decal diye geçiyor ingilizcede. Bir yerde su kaynatın, kaynattığınız suyu küçük yayvan bir kaba koyun. Benim resimde gözüktüğü gibi her bir stickerı çevresinden kaba bir şekilde makasla kesin ve ve kestiğiniz parçayı çekinmeden bu kaynar suya atın. 20 saniye sonra sticker çok düzgün bir şekilde kağıdından ayrılacak ve suyun yüzeyine gelecektir. Bu parçayı herhangi bir yayvan malzeme ile örneğin maket bıçağınızın ucu ya da parmağınız olabilir, alarak maketinizin üzerine ıslak ıslak yapıştırın. Bunu yazarak anlatması zor ama ilk defa denediğinizde mantığını anlayarak uygulayabilirsiniz. Önemli olan sıcak suyun içine atıp stickerı almak ve maketin üzerine olması gerektiği yere oturtmak. İlla tam olarak maketin üzerindeki yere milimetrik oturmasına özen göstermeyin zaten başaramazsınız, maketin üzerine stickerı yerleştirin sonra sağa sola kaydırarak ince ayar verebilirsiniz ve kurumaya bırakın. Sticker suyunu çektiğinde yani su buharlaştığında çok düzgün bir şekilde maketin üzerine oturduğunu göreceksiniz. Burada püf noktası şu. Sticker kuruyana kadar stickerı yerleştirmek için vaktiniz var. Kuruduktan sonra sticker neredeyse maket ile bütünleşiyor ve ondan sonra müdahale işlemini kalmıyor ama zaten stickerın kuruması dakikaları bulduğu için ince ayar için bolca vaktiniz var. Aslında şuradaki videoda gayet güzel anlatılmış, izleyince daha iyi fikir oluşabilir.

Maketin stickerlarını da hallettikten sonra tekerlekli yapmadıysanız konsoluna oturtarak maketinizi tamamlayıp sergileyeceğini yere koyabilirsiniz. Özet geçmek gerekirse Revell Boeing 747-200 plastik maketi ilk defa maket yapacaklara önerebileceğim, yapması oldukça keyifli ve ucuz bir plastik maket. Bir sonraki plastik maket yazısında görüşmek üzere.

Kategori : Hobi 

Benzer Yazılar