Airfix 1/76 Sherman Calliope Tank Plastik Maket

İlk defa Revell dışında bir marka ile karşınızdayım. Bu sefer Airfix firmasının bir maketini anlatacağım. Maketin sayfasına şuradan gidebilirsiniz. Öncelikle tank hakkında biraz bilgi vereyim.

Calliope tankı bir başka adı ile T34 tankı ikinci dünya savaşında ABD tarafından kullanılan bir roketatar. İkinci dünya savaşı temalı bir film izlediyseniz ya da oyun oynadıysanız mutlaka karşınıza çıkmış olmalı. Üzerinde 60 adet fırlatma tüpü ile 114 mm’lik roketler fırlatabilen tankı Company Of Heroes strateji oyununu oynamış olanlar bilirler (ki oynamamışsanız ve strateji seviyorsanız tavsiyemdir), oyunda en fazla iki adet basılabilen epey değerli bir tanktır. Zırhı oldukça güçsüz olan bu tankın manevra kabiliyeti kısmen iyidir. Tam bir vurkaç tankıdır. Menzili epey yüksek olan tank ile çok uzaklardan istediğiniz yeri bombalayabilirsiniz. Roketi çok uzaklardan fırlattığı için isabet oranı düşüktür ama yoğun bir yerleşim yerine atılıyorsa sağındaki solundaki hedefleri vurması olasıdır. Oyunda bu tank ile rakip oyuncuların yerleşim yerlerini vurabilecek kadar yakınlaşıp, sote bir yerden seri olarak bombalayarak rahatsız etmek için kullanırdık. Özetle Calliope tank, bir başka tankı vurmak için elverişli değildir, karşısına zırhlı bir tank çıktığında topuklarsınız, üzerinde bir adet makineli tüfekli askerli olabiliyor kara askerler için ama esas kullanım alanı baraj atışı, ağaçların, binaların üzerinden, çok uzun menzilli roket fırlatarak düşmanın üssünü bombalamak. Calliope tankınızı asla yalnız bırakmayacaksınız, çevresinde onu koruyan bir birlik olmalı yoksa karşısına çıkan ilk anti tank ya da zırhlı tankta tankınıza veda edersiniz.

Bu kadar bilgiden sonra tankın yapım aşamasına başlayalım. Bu benim ilk tank maketim olduğu için epey heyecanlıydım ve yaparken de çok keyif aldım. Şahsen tankları çok seviyorum ve estetik buluyorum. Calliope’de teknik olarak bildiğim ve fazlasıyla vakit geçirdiğim bir tank olduğu için görür görmez almak istedim. Airfix’in bu maketi bana gayet güzel geldi, kalıbını sevdim. Hatta Revell’lerden daha başarılı buldum. Fiyatı 20 tl civarındaydı. Maket 1/76 ölçeğinde, 33×75 mm boyutlarında. 74 adet parçadan oluşuyor. Airfix’in 1-4 arasına göre zorluk seviyesi 2. Ne zor ne kolay bir maket.

Tankın yapımına palet tekerlekleri ile başlayabilirsiniz. Bunlar kenarlarda 6’şar tane ufak, 2’şer tane büyük olmak üzere 14 tane tekerlekten oluşuyor. Tekerleklerin kendi içlerinde montajı var, içinden çıkan yönergelerden takip edebilirsiniz. Her bir tekeri yapıştırmadan önce boyamanız gerekmekte, daha sonra japon yapıştırıcısı ile yapıştırıp hazırlayın. Gövdeye monte ederken bir daha uğraşmazsınız.

Maketin gövdesi oldukça kompakt ve sıkı. Bu yönünü sevdim ama aynı zamanda da uğraştırıcı. Süpriz olmasın, tüm parçalar iç içe geçtiği zaman töleranssız, sıkı bir şekilde oturuyor. Parçaları monte ederken çok dikkatli olmalısınız. En ufak bir kaçıklıkta, tankın gövdesinin yerine oturmaması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden parçaları yapıştırmadan önce mutlaka birbirlerine uyuyorlar mı diye bakmakta fayda var, uymayan yerleri zımpara ya da maket bıçağı ile düzelterek yerlerine monte edebilirsiniz. Tankın gövdesi tamamen yerleştikten sonra o kadar sıkı bir maket oluyor gibi alıp duvara fırlatsanız bana mısın demeyecek gibi duruyor. Bu da bence güzel bir şey.

Gövdeyi tamamladıktan sonra boyayabilirsiniz, hatta böyle boyamanız çok daha kolay olacaktır. Daha sonra tekerlekleri ve kauçuk paleti tekerleklerin üzerine geçirebilirsiniz. Bu şekilde oldukça karakterli bir hale bürünmeye başlıyor maketimiz. Son olarak da üst namlusunu ve roketatatlarını birleştirip gövdeye monte ediyoruz. Üst namlunun olduğu parça yapışmadığı için hareketli, sağa sola dönebilir cisten. Tankı istediğimiz konuma getirip sergileyebiliyoruz.

Bu arada maketleri eskitme yöntemleri mevcut. Usta maketçiler maketi önce fabrikadan çıkmış gibi pırıl pırıl yaptıktan sonra onu eskitiyorlar. Özellikle tank gibi en çetin savaşlarda en çok yıpranan ekipmanlarda bu eskitme işi inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Tankın paletlerine çamur atılabilir, üzerine kurşun izleri yapılabilir, namlusu yamulabilir ya da ucundaki boya dökülebilir, bazı yerleri pas tutabilir, yukarısına çıkılan merdivenlerin boyaları dökülebilir, tank savaşta zarar görmüş hatta hurdaya ayrılmış olabilir. Paletleri yamulmuş, bir tekeri çıkmış olabilir. Bu iyi uygulandığı zaman tanka muazzam bir kişilik katıyor ve harika bir görsellik sunuyor. Bunun için özel boyalar var, pas boyası, kir boyası, çamur boyası. Satın alabilir ya da kendi karışımınızı yaparak, kendi imkanlarınız ile maketinizi eskitebilirsiniz.

Airfix Calliope tankı yapımı kolay ve zevkli bir model. Bu maket yapımında bir enteresanlık barındırmıyor. Uyarı olarak söyleyebileceğim çok bir şey yok, içerisindeki yönergeleri takip ederek kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz ama yine de birkaç gününüzü alması muhtemel. Ben fazla vaktim olmadığı için yine özensiz bir sonuç ortaya çıkardım ama benim amacım eğlenmek olduğu için sorun yok. Elimdeki tek yeşil renge fazla dokunmadan boyadım, biraz koyu olmuş olabilir. Kutunun içinden çıkan stickerları nasıl yapıştıracağınızı bilmiyorsanız şu videoyu izleyin. Bir sonraki maket yazısında görüşmek üzere.

Kategori : Hobi 

Benzer Yazılar