Airfix 1/76 Bofors 40mm Gun & Tractor Plastik Maket

Bugün severek aldığım ve yaparken acayip keyif aldığım bir maket ile karşınızdayım. Bu maketi seçerken ilk 4 tekerlekli maketimi yapmak için cip bakınıyordum, bu maketi görünce hem 4 tekerlekli bir cip hem de eski bir uçaksavar yapabileceğimi fark edip hemen aldım. Ben şimdilik maket alırken derinlemesine araştırmadan, dükkana gidip beğenmeyi tercih ediyorum. Aldığım maketlerin ne olduğunu eve gelip araştırınca öğreniyorum. Bu arada cipimiz 4 değil 6 tekerlekli 🙂

Gelelim maketimize. 1930’larda İsveçli Bofors şirketi tarafından tasarlanmış 18 kadar ülkenin ikinci dünya savaşı sırasında kullandığı bir uçaksavar. Bu versiyonu İngiliz ordusuna ait. Maketin detaylarına şuradan bakabilirsiniz.

Esas kahraman uçaksavarımız bir adet altı tekerlekli The Morris CS8 cip tarafından çekiliyor. Uçaksavarın dört bir yanında destek ayakları var, onun üzerinde duruyor. Kutudan uçaksavarın üzerinde 2 adet asker, maketin tamamen dışında ise dürbünle gözlem yapan bir adet asker mevcut. Aslında maket kendi içinde minik bir diaroma (sahne) hissi veriyor. Buna güzel bir zemin ayarlasanız, tek başına bir aksiyon oluşturuyor. Bir iki de alakalı tankınız, bombardıman uçağınız filan varsa ikinci dünya savaşında bir cephenin diaromasını yapabilirsiniz. Maket bu bakımdan da oldukça açık ve eğlenceli duruyor.

Maket Airfix firmasının zorluk derecelendirmesine göre Skill 2 olarak konumlandırılmış. 107 adet parçası var, yanılmıyorsam benim şimdiye kadar yaptığım en çok parçası bulunan maket bu, aslında tek kutu içinde 2 araç yapıyor gibi oluyorsunuz. 30 cm x 14,5 cm boyutları var. Fiyatı 20 tl civarında idi. Tanka yeşil ve siyah renkler hakim, askeri malzemelerinizi boyadığınız bir yeşiliniz varsa kullanabilirsiniz, siyah renk de tekerlekler için. Yapması kolay ve zevkli, yeni başlayanlar için uğraştırıcı bölümleri var ama yapılmayacak gibi de değil. Bu maket de Airfix’in Calliope tank maketinde olduğu gibi birbirine oldukça sıkı ve güçlü bir şekilde oturan yapıda. Hata toleransı düşük ama düzgün yaparsanız da maketiniz taş gibi oluyor.

Maketi yapmaya istediğiniz araçtan başlayabilirsiniz, içinden çıkan kağıtta önce cipten başlatmış. Dediğim gibi ben ilk defa 4 tekerlekli bir kara aracı yapıyorum ama epey şaşırdım çünkü aracın tüm mekanik aksamları neredeyse mevcuttu. Aracın şaftı, diferansiyeli, şanzıman kutusu gibi detaylar oldukça başarılı şekilde aracın altında yer alıyordu. Dışarıdan bakıldığın gözükmese bile aracın içini bu kadar detaylı olması beni sevindirdi. Sizler belki bu kısımları yaparken sıkılabilirsiniz çünkü çok fazla küçük parça var ve birbirlerine yapıştırılmaları zor olabilmekte.

Cipin tekerlekleri ile uçaksavarın tekerlekleri birbirinden farklı jantlara sahip, karıştırmamaya dikkat edin. Daha önce tekerlek boyamadıysanız şöyle bir taktik vereyim. Kürdanı ortasına yakın bir yerden keserek tekerleğin iç tarafındaki deliğe sıkıştırın ve kürdanı döndürerek boyayın, bu şekilde epey kolaylaşıyor.

Cipin üst tarafı köşegen parçalardan oluşmakta, cipin kasasına içinde belki de askeri malzemelerin yer aldığı kutular yerleştirilmiş, bu kısmı yapmak kolay ve cipin iskelesini esas oturtan bölüm de bu. Burada iç içe o kadar çok kutu var ki hepsini koyduğunuzda birbirlerine tamamen yaslanıp kompakt bir yapı oluşturuyorlar.

Cipten sonra uçaksavara geçmek işimizin %75’inin bittiği anlamına geliyor zira uçaksavarın parça sayısı cipe göre oldukça az. Ana iskeletin üzerine makineyi ve tekerler ile destek ayaklarını koymanız yetiyor. Uçaksavarınızın tekekleri üzerinde durmasını istiyorsanız destek ayaklarını koymayabilirsiniz. Uçaksavar motorlu bir ekipman olmadığı için bu cip tarafından çekiliyor, aralarında çeki demiri mevcut. Dilerseniz bu çeki demirini cipin arkasındaki kancaya takarak uçaksavarın cepheye götürüldüğü bir sahneyi canlandırabilirsiniz ya da uçaksavarınızı destek ayakları üzerine koyarak cepheye gelmiş uçaklara bomba fırlatmakta olan bir uçaksavar olarak sergileyebilirsiniz.

Tank gibi bu uçaksavar ve cip de savaş esnasında bolca yara almaya elverişli bu yüzden eskitme denemelerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz bir maket. Maketinizi tamamladıktan sonra askerlerin cipe binerken bastıkları basamağın üzerindeki boyaları dökebilir, lastiklerin üzerine çamur atabilir, cipin kasasını tozlandırabilir, böylece maketinizi daha kişilikli, savaş görmüş bir hale getirebilirsiniz.

Maketin içinden çok fazla sticker çıkmıyor, onları da şuradaki videoyu izleyerek uygulayabilirsiniz. Bu maketlik de bu kadar, bir sonraki maket paylaşımında yeniden görüşmek üzere.

Kategori : Hobi 

Benzer Yazılar